۰
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

جایزه جدید را یک هنرمند اهل کرواسی طراحی کرده که مصاحبه‌اش با فیفا هم می‌تواند جالب باشد.

گفت‌وگو با طراح جايزه «The Best» فيفا

به گزارش روزنامه خبرورزشی، ميگويند هرقدر هم كه جشن باشكوه و مراسم بينظير باشد باز بايد جايزهاش «ويژه» باشد؛ اين نظريه مهمي است كه طراحان صحنهگرداني مراسم دارند. «فرانس فوتبال» زماني كه قرار بود جايزه «توپ طلا» را بسازد به جواهرفروشان معروف ايتاليايي كه به پاريس سفر كرده بودند رجوع و از آنها خواست برايشان جايزه ارزشمندي بسازد كه براي هميشه در تاريخ بماند. آن اتفاق عملي شد و هنوز هم كه سالها از آن داستان ميگذرد «توپ طلا» جايزه شكيلي دارد.

 

فيفا هم حالا نميخواهد در آستانه جدايي تازهاش از فرانس فوتبال، از مجله معروف فرانسويها كم بياورد؛ آنها به همين خاطر از مدتها پيش در پي ساختن جايزهاي ارزشمند بودند كه لايق شخصي كه عنوان «دِ بِست» (The Best) را ميبرد باشد. در همين راستا، فيفا، اين كار را به زوانيمير بوبان، يكي از معاونان دبيركلش سپرد. بوبان كه يكي از معروفترين ستارههاي سابق ميلان و البته تيم ملي كرواسي است براي طراحي جايزه مورد نظر فيفا خيلي سريع به سراغ هموطنش در كرواسي رفت: طراحي به نام آنا باربيچ كاتيشيچ كه كارهايش در زاگرب حسابي شناخته شده است.

 

آنا كه به تازگي گفتوگويي با «اسپرت نويتسكي» داشته ميگويد به محض اينكه پيشنهاد بوبان را شنيد كار را شروع كرد: «ابتداي ماه سپتامبر بود كه بوبان با من تماس گرفت و ايدهاش را با من در ميان گذاشت. 15 دقيقه بعد از اينكه تلفنش تمام شد، من پشت ميزم نشسته بودم و مشغول طراحي چيزي بودم كه درباره اين جايزه به ذهنم خطور كرده بود. دليلش هم شايد بيشتر به خاطر همكاري با بوبان بود چون حس خوبي به آدم ميدهد. البته اين را هم بگويم وقتي كه ايدهاي به سرتان ميزند بايد خيلي سريع آن را پياده كنيد تا بعداً ايده از دستتان نرود». اين بخشي از صحبتهاي آنا بود كه در طول دوران هنرياش براي اولين بار است كه طرح يك جايزه ورزشي آن هم در اين سطح را كشيده است.

 

سنت فوتبال و فيفا

طراح جايزه فيفا دِ بست ميگويد از همان ابتدا مشخص بود كه بوبان و فيفا به دنبال چه چيزي هستند: «بوبان دقيقاً ميدانست چه چيزي ميخواهد؛ او به من طرح طلايي جامي كه به تيم برنده جام جهاني ميدهند را نشان داد. آنجا سرآغازي براي من بود. او ميخواست اين جايزه تازه طرحي از ورزش فوتبال، سنت بزرگي كه در دلش دارد و پيشينه فيفا را دربر داشته باشد. خب او خودش فوتبالي بوده و به خوبي از همه چيز در اين زمينه خبر دارد ولي موردي كه برايم جالبتر بود اين است كه او شناخت خوبي از هنر هم دارد. در نهايت هم هر دو به اين نتيجه رسيديم كه نبايد اين جايزه كپي جام جهاني باشد و بهتر است كه تغييراتي براي مدرنيزه كردن اين جايزه ويژه انجام دهيم. البته در سرم اين ايده را داشتم كه حتي آن را پست مدرنيزهتر هم كنم؛ موردي كه البته با روح خود فوتبال و فيفا هم سازگار باشد».

 

پلاتين و كربن

خانم كاتاشيچ در ادامه صحبتهايش به اين مورد اشاره ميكند كه ساختن چنين جايزهاي تقريباً نزديك به دو ماه وقتش را گرفت: «طرح اوليهاي كه زده بودم يك آخر هفته وقت برد چون بايد اجزاي آن را هم به طور كامل و دقيق مشخص ميكردم ولي نهايي شدن اين طرح چيزي نزديك به دو ماه زمان برد. من كاراكترها، خطها، دايرهها و غيره را با وسواس خاصي طراحي كردم. البته هدف همه اين كارها هم اين بود كه ميخواستم جايزه خاص و بينظيري را بسازم». وقتي طرح آنا به اتمام رسيد آن را به كارخانه مدرني در زوريخ فرستادند تا كار ساخت اين جايزه ارزشمند استارت بخورد. خود آنا هم از كرواسي راهي زوريخ شد تا از نزديك شاهد ساخت اين جايزه باشد و مراقب همخواني ويژه جايزه با طرحش باشد. خودش ميگويد: «نميتوانم بگويم چه اندازه به خودم افتخار ميكنم كه در ساخت جايزهاي به اين بزرگي و ارزشمندي شركت داشتهام. مجموع اتفاقاتي كه رخ داد برايم باورنكردني بود». آنا در ادامه اين گفتوگو به جنس جايزه «دِ بست» هم اشاره ميكند: «پلاتين و كربن عناصر غالب در اين جايزه هستند. براي توپي هم كه در اين جايزه به كار گرفته شده از يك سازه آلومينيومي خاص استفاده شده است. از همان ابتدا هم در نظر داشتيم طول اين جايزه 30 سانتيمتر و وزنش نزديك به 6 كيلوگرم باشد؛ وزن و ارتفاعي كه وقتي فرد برنده آن را در دست ميگيرد كاملاً احساسش كند. اين جايزه در يك جاي بسيار ويژه ساخته شد؛ كارخانهاي در زوريخ كه كارش ساخت قطعات ويژه براي محصولات فضايي و البته اتومبيلهايي است كه قرار است در رقابتهاي فرمول يك شركت كنند. به همين خاطر تكنولوژي به كار گرفته شده در اين جايزه چيزي شبيه به فوق تكنولوژي است. من خودم در كارخانه بودم و چيزهايي كه ميديدم واقعاً برايم باورنكردني بود».

 

از جام جهاني نخست تا كنون

در نهايت جايزهاي كه طراحياش را آنا به عهده داشت به طول 31 سانتيمتر و وزن 6 كيلو و 400 گرم ساخته و حالا كاملاً مهياست تا امشب به دست بهترينهاي فوتبال در سال گذشته برسد. اين جايزه با دستگاههاي فوق حساس كه دقت آنها 12 هزارم ميليمتر است ساخته شده و به طور كلي هم از 5 قسمت تشكيل شده كه زيبايي خاصي به آن داده است. بخش قابل توجه اين جايزه مربوط به تاريخ نهفتهاي است كه در دل دارد؛ توپي كه در اين جايزه به كار رفته برگرفته شده از توپ نخستين جام جهاني است كه در سال 1930 بين اروگوئه و آرژانتين از آن استفاده شد. در بقيه اجزا هم سعي شده تا حدودي مدرنيته به كار برود تا تلفيقي از گذشته، حال و احتمالاً آينده فوتبال باشد.

وب‌گردی و دیدنی‌های ورزش

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

پربازدید امروز

آخرین خبرها

منهای ورزش

بازرگانی