نظرسنجی

ارزیابی شما از تغییراتی که تاکنون قلعه‌نویی در سیستم تیم ملی داده؟
۰
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

فريبا محمديان پنجمين بانويي است كه سكان هدايت ورزش بانوان را در دست دارد. پيش از اين طاهره طاهريان، زهرا احمدي‌پور، مرضيه اكبرآبادي و رباب شهريان مسئوليت معاونت ورزش بانوان سازمان تربيت بدني و وزارت ورزش و جوانان را بر عهده داشتند و هر يك به سهم خود براي شكوفايي ورزش بانوان گام‌هاي مؤثري برداشتند اما نزديك به 8 ماه است سكان معاونت ورزش بانوان به فريبا محمديان سپرده شد.

محمديان: حضور خانواده‌ها در ورزشگاه حق آنهاست

به گزارش خبرورزشی،محمديان همزمان با تب فوتبال و بحث داغ ورود بانوان به ورزشگاهها با دعوت به خبرورزشي آمد و پاسخگوي سؤالات كنكوري ما شد. او با اشاره به تلاش وزارت ورزش براي حضور بانوان در ورزشگاهها، وضعيت فعلي ورزش بانوان، چشمانداز وزارت ورزش براي حضور موفق در بازيهاي آسيايي جاكارتا و المپيك 2020 توكيو، كسب كرسيهاي بينالمللي، افزايش تعداد ورزشكاران زن در بازيهاي المپيك و اثبات توانايي بانوان ورزشكار ايراني و انگيزه بيپايان خود براي كار در اين عرصه صحبت كرد. او در سخنان خود تأكيد كرد هيچگاه از تلاش در بخش بانوان خسته نميشود و روز به روز هم انگيزهاش بيشتر ميشود. 

گفتوگوي اختصاصي خبرورزشي با فريبا محمديان را بخوانيد .
 
* از فعاليت ورزشي خودتان بگوييد. 
همزمان با تحصيلات دانشگاهي در بخش ميداني ورزش فعاليت داشتم . دربخش تيمي رشته تخصصيام واليبال و در انفرادي شنا بود . زماني كه ما ورزش را شروع كرديم بحث اعزامها نبود بلكه محدويتهايي وجود داشت، براي اينكه انگيزه و تخصص مان را بالا بیریم  سمت هندبال، آمادگي جسماني و بدمينتون رفتم تا دراين رشتهها هم تخصص پيدا كنم . در بخش تحصیلی هم دكتراي تخصصي تربيت بدني، مديريت و برنامهريزي دارم و دربخش اجرايي رياست فدراسيون اسكيت، معاون فني ورزشي دفتر تربيت بدني دختران وزارت آموزش و پرورش، مسئول كميته پژوهش فدراسيون قايقراني و اسكي روي آب، سرپرست تيم ملي روئينگ در مسابقات قهرماني نوجوانان جهان و مدير افتتاحيه نخستين دوره بازيهاي زنان پايتختهاي كشورهاي اسلامي و آسيايي را در كارنامه دارم.

* حضور بانوان در ورزشگاهها به كجا رسيد؟

تصميم داريم در محيطي به دور از هيجان و با منطق و عقلانيت اين مسئله را بررسي كنيم. در همين راستا فضا را بايد به سمتي ببريم كه خانوادهها بتوانند در اوقات فراغت شاهد رويدادهاي مختلف ورزشي از جمله فوتبال باشند. اين مسير يك پروسه و فرآيند است كه بايد طي شود. شاهد بوديد وزارت ورزش در دولت تدبير و اميد اقدامات خوبي را در اين راستا انجام داده بود. زمينههايي را هم فراهم كرديم تا جايي كه شاهد حضور بانوان در ليگ جهاني واليبال بوديم. اينها اتفاق نبود و كاملاً با برنامه هماهنگ شده و مديريت شده انجام شده بود. بايد با بخشهاي مختلف هماهنگ ميشديم و دغدغههاي آنها را ميدانستيم. اقدامات را انجام داديم و ابهامات را برطرف و پس از آن فازبندي كرديم. فاز اول اينكه فضا در سازههاي تخصصي ورزش كه شرايط رويداد با حضور خانوادهها در آن فراهم است را ایجاد کنیم كه شاهد بوديم اين اتفاق نيز رخ داده است. در برخي رشتهها كه در فضاي روباز انجام ميشود ما مشكلي با حضور خانوادهها نداريم. مثل سواركاري، تيروكمان، قايقراني، اسكيت و اكثر ورزشهايي كه در فضاي روباز برگزار ميشوند و برگزاركنندگان هم در اين راستا آموزشهاي لازم را براي برگزاري رقابتهاي ورزشي با حضور خانوادهها ديدهاند.

* با اين شرايط ميتوان به حضور بانوان در ورزشگاههاي فوتبال اميدوار بود؟

تفاوتي ميان فوتبال و رشتههاي ديگر براي رقم خوردن اين مسئله وجود دارد. تفاوت اين است كه حجم جمعيت در فوتبال متفاوت با همه رشتههاست. در برگزاري مسابقات فوتبال ازدحام جمعيت مطرح است كه خيلي مواقع حوادث  جبرانناپذيري به وجود ميآورد. بايد اين بحث را با برخي نهادها هماهنگ كنيم. در حال حاضر اين بحث در حوزه ستادي وزارت ورزش و فدراسيون مربوط در حال پيگيري است و قطعات پازل آن در حال آماده شدن است. طرف دوم قضيه مخاطباني هستند كه به ورزشگاه ميآيند، اميدواريم با گامهايي كه برميداريم اين شرايط را فراهم كنيم. ضمن اينكه نمايندگان مردم در حوزه ستادي وزارت ورزش سعي ميكنند روي موج احساسات سوار نشوند چراكه نميخواهيم وضعيتي رقم بخورد كه نتوانيم پاسخگوي مردم باشيم. اميدواريم در آيندهاي نه چندان دور شرايط را براي حضور خانوادهها فراهم كنيم در حالي كه معتقديم اين مطالبه مردم به حق است.

* وضعيت فعلي ورزش بانوان را چطور ارزيابي ميكنيد؟

اتفاقات بسيار خوبي طي چند سال اخير براي ورزش بانوان صورت گرفته است اما كافي نيست به همين خاطر برنامههاي جامعي را تا سال 1400 تدوين كردهايم. يكي از اين مسائل اين است سهم ورزش بانوان را در اوقات فراغت توسعه دهيم. براي اينكه اين سهم زياد شود برنامههاي عملياتي زيادي را در دستور كار قرار دادهايم حتي با فدراسيونهاي ورزشي و ادارات كل وزارت ورزش و جوانان جلساتي داشتهايم. مطمئناً با توجه به عزم دولت در حمايت از اين حوزه ميتوانيم شاهد افتخارآفرينيهاي هرچه بيشتر بانوان ورزشكار ايراني در رويدادهاي بينالمللي و قرار گرفتن ورزش بانوان در جايگاه شايسته باشيم.

* پيست موتورسواري بانوان در مجموعه ورزشي آزادي راهاندازي شد اما هنوز بانوان موفق به استفاده از اين پيست نشدهاند!

مجوز موتورسواري بانوان قبل از ورود من به معاونت ورزش بانوان، از سوي وزارت ورزش و خانم شهريان صادر شد. درباره مسائلي كه عنوان كرديد، گزارشاتي به دستمان رسيد كه ما آنها را با فدراسيون و حوزههايي كه براي حمايت از ورزشكاران موتورسوار كمك ميكنند، مطرح كرديم. هماهنگيهايي انجام داديم تا از این به بعد دختران موتورسوار بتوانند در فضاي امن و تعريفشده از پيستها استفاده كنند.

* بعضي از رشتهها مثل بدنسازي و سبكهاي رزمي بدون حفظ شئونات اسلامي در ميادين بينالمللي حاضر ميشوند، وزارت ورزش و يا معاونت ورزش بانوان براي برخورد با موارد اين چنيني چه تصميماتي دارد؟

رشتههايي كه مجوز فعاليت از وزارت ورزش و فدراسيون مربوطه دارند فعاليت آنها در ميادين داخلي و بينالمللي قانوني است اما رشتههايي كه مجوز ندارند فعاليتشان غيرقانوني است و وزارت ورزش قطعاً با خاطيان برخورد قضايي ميكند. شخصاً به همه خانمها و خانوادههاي علاقهمند به اين نوع ورزشها توصيه ميكنم فعاليت حرفهاي خود و يا فرزندانشان را در مسيري قرار بدهند كه مطمئن باشند آن رشته ورزشي مصوب وزارت ورزش است و تحت پوشش يكي از فدراسيونهاي ورزشي قرار دارند.  

* براي بازيهاي آسيايي اندونزي برنامه خاصي داريد؟

از روزي كه وارد معاونت ورزش بانوان شدم، رشتههايي را كه بايد در بازيهاي آسيايي جاكارتا حضور پيدا كنند شناسايي و جلسات متعددي با نايبرئيس بانوان اين فدراسيونها برگزار کردیم و در جلساتي هم كه با رؤساي فدراسيونها داشتیم، خواستههاي خود را مطرح كرديم. در واقع ستاد بازيهاي آسيايي را با رياست دكتر سلطانيفر وزير ورزش و جوانان تشكيل داديم. در اين جلسات كه با حضور همه معاونان وزارت ورزش و اعضاي كميته ملي المپيك تشكيل ميشود ما اردوها را رصد و سعي ميكنيم مشكلات و موانع را برداريم. در همين نشستها سعي كرديم از فدراسيون پزشكي- ورزشي كمك بيشتري بگيريم كه شخصاً از دكتر نوروزي و سركار خانم حاكمي رئيس و نايبرئيس فدراسيون پزشكي- ورزشي تشكر ميكنم. آنها علاوه بر كمكهاي پزشكي در بخش تغذيه و روانشناسي هم به ما و فدراسيونهاي ورزشي كمك ميكنند.

* فكر ميكنيد نگاه لازم براي حمايت از بانوان در مسير بازيهاي آسيايي و المپيك وجود دارد؟

نسبت به آينده ورزش بانوان خوشبين هستم. ترديد ندارم در رويدادهاي مهم پيشرو، گامهاي خوبي با همراهي فدراسيونهاي ورزشي برميداريم و نتايج بسيار خوبي در بخش ورزش بانوان به دست خواهيم آورد. فدراسيونها در مطالعات فني خود به اين نتيجه مهم رسيدهاند كه هزينه كردن براي حوزه بانوان منطقي و فني است و ارزش افزوده بسيار زيادي دارد و در ارتقای جايگاه فدراسيونها مؤثر است. برخي از رشتههاي ورزشي بانوان، به دليل تأكيد وزير ورزش و سياست توسعهاي ورزش بانوان مجوز حضور در بازيهاي داخل سالن آسيا را پيدا كردند تا اين حضور تجربه مناسبي براي بقيه رويدادها از جمله بازيهاي آسيايي جاكارتا 2018 و المپيك 2020 توكيو باشد.

* براي حضور بيشتر زنان در بخشهاي مديريتي چه برنامهاي داريد؟

يكي از برنامههاي وزارت ورزش ارتقای جايگاههای حقوقي بانوان در تمامي سازمانهاي ورزشي است. در جلسات متعددي كه در وزارت ورزش تشكيل شده است من شاهد هستم دكتر سلطانيفر وزير ورزش حتي بسيار جلوتر از ما دستورات را صادر ميكند كه بايد فضا را براي بانوان فراهم كنيم. مقام عالي ورزش در رابطه با بازيهاي همبستگي كشورهاي اسلامي، مدالآوري را مهم ميداند چراكه ما در كشورهاي اسلامي مدعي هستيم در بخش ورزش پيشرو هستيم و اين براي ما مهم است اما مهمتر از آن حضور حداكثري بانوان در رقابتهاي كشورهاي اسلامي است، يعني اگر در شاخصهاي تعريفشده در بخش مردان مدالآوري تعريف شده است در بخش بانوان اگر تشكيكي در مدالآوري وجود داشته باشد با دستور وزير ورزش، بانوان بايد در آن بخش حضور داشته باشند و تجربهاي براي بانوان شود تا در آسيايي نتيجه آن را شاهد باشيم.

* سهم بانوان در سازههاي ورزشي چقدر است؟

بيش از چهار هزار پروژه ورزشي در حال احداث داريم كه از اين تعداد حدود سيصد و پنجاه سالن سرپوشيده ويژه بانوان است. با اين اوصاف ما سفره خودمان را جدا نميكنيم. تمام سازههاي ورزشي از منابع ملي و استاني احداث ميشود و اگر بخواهيم جمعيت كشور را بر اساس اعلام مركز آمار تقسيم كنيم 49 درصد را خانمها و 51 درصد را آقايان در سال 95 تشكيل ميدهند. به همين خاطر معتقدم 49 درصد همه منابع بايد به خانمها اختصاص داده شود و اگر يك سازه ورزشي بنا ميشود بايد سهم اين سازه در روزهاي هفته براي بانوان تعريف شود. البته به دنبال اين هم هستيم كه اگر در جاي ديگري اين سهم ناديده گرفته شده آن را اصلاح كنيم و ميزان ساعات بهرهمندي در سالنهاي ورزشي بين آقايان و بانوان به صورت مساوي تقسيم شود.

* فكر ميكنيد نسبت به المپيك ريو برای حضور بانوان در المپيك 2020 توكيو رشد چند درصدي داشته باشيم؟

توماس باخ رئيس كميته بينالمللي المپيك در دستور جلسه المپيك همزمان با المپيك ريو قول داد در المپيك 2020 سهم بانوان به 50 درصد افزايش پيدا كند. با اينكه در آن زمان مسئوليتي در معاونت ورزش بانوان نداشتم اما خيلي خوشحال شدم رئيس كميته بينالمللي المپيك تصويب كردند توزيع مدال در المپيك به صورت مساوي بين ورزشكاران زن و مرد تقسيم شود. طبق سهميهاي كه كميته بينالمللي المپيك براي بازيهاي 2020 توكيو در نظر گرفت ۵۰ درصد از ورزشكاران شركتكننده در بازيهاي المپيك توكيو را زنان و دختران تشكيل خواهند داد.

* براي گرفتن كرسيهاي بينالمللي چه برنامههايي داريد؟

وزارت ورزش و جوانان درصدد ايجاد محيط قانوني براي كسب كرسيهاي بينالمللي توسط بانوان ايراني است و تلاش ميكند ساز و كار مناسبي را به وجود آورد كه فدراسيونهاي جهاني براي بانوان ايراني و مسلمان كه با پوشش اسلامي در مسابقات شركت ميكنند، احترام بگذارد. در همين راستا چندين جلسه با مسئولان فدراسيونهاي ورزشي و كادر فني تيمهاي ملي آنها داشتهايم.

* معاونت ورزش بانوان روي برنامههاي بانوان نظارت دارد؟

مخاطبان نشست تخصصي ورزش بانوان همگي از مجريان اصلي بخش ورزش بانوان كشور هستند كه قرار است برنامهها را به سمت سطوح عملياتي به مرحله اجرا برسانند، به همين دليل برگزاري نشستهاي تخصصي در واقع تدوين برنامههايي است كه تمامي مباحث مطرح در نشست تفسير و جزئيات مورد بررسي قرار ميگيرد تا قابليت اجرايي داشته باشند. نظارت مستمر يكي از بحثهايي است كه وزارت ورزش پيگيري ميكند تا اگر چالشي در مسير وجود داشته باشد با آن برخورد كند و وظيفه خود ميداند تا با برداشتن چالشها برنامه اجرايي شود، يعني بحث ما در نشست تخصصي بانوان تيتر برنامه نيست، بلكه شيوه عملياتي كردن برنامه و جذب حداكثري بانوان براي حوزه ورزش است.

* بعضي از رشتههاي ورزشي نميتوانند در ميادين بينالمللي حضور پيدا كنند براي اين رشتهها چه برنامهاي داريد؟

به جز چند رشته ورزشي كه امكان حضور بانوان آن هم با حفظ حجاب و عفاف وجود دارد، براي بقيه رشتهها كه محدويت دارند مثل شنا، ژيمناستيك و... تلاش ميكنيم با مديريت خود بانوان در داخل كشور مسابقاتي داشته باشند چون اعتقاد داريم تنوع فعاليتهاي بدني ميتواند به مشاركت بانوان در فعاليتهاي ورزشي كمك كند. براي اين ورزشها مقدماتي را فراهم ميكنيم تا امكان برگزاري مسابقات بينالمللي مثل بازيهاي همبستگي كشورهاي اسلامي را در داخل كشور داشته باشند و دختران و بانوان علاقهمند بتوانند تجربه مسابقات بينالمللي را به دست آورند.

* جايگاه زنان دراساسنامه فدراسيونها كجاست؟
در اساسنامه جديد فدراسيونهاي ورزشي جايگاه زنان پررنگتر شده و سعيمان اين است كه زنان در بخشهاي مختلف فدراسيونها حضورفعال و در تصمیم گیری ها مستقل باشند . همانطور كه وزير ورزش تأكيد زيادي براي پررنگ شدن جايگاه حقوقی ورزش بانوان در برنامه كاري خود داشت، ما نيزسعي كرديم دراساسنامه فدراسيونهاي ورزشي جايگاه حقوقي ورزش بانوان را پررنگتر ببينيم تا زنان بتوانند در تمام بخشهاي فدراسيونها مشاركت فعالي داشته باشند.

 

وب‌گردی و دیدنی‌های ورزش

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرسنجی

ارزیابی شما از تغییراتی که تاکنون قلعه‌نویی در سیستم تیم ملی داده؟

پربازدید امروز

آخرین خبرها

منهای ورزش

بازرگانی