نظرسنجی

بهترین تیم هفته ۲۴؟
۰
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

لیگ برتر هفدهم به پایان ‌رسید و اسپانسر تبلیغات محیطی نه تنها تسویه حساب کامل با سازمان لیگ را انجام نداده، بلکه به خاطر عدم اجرای درست مفاد قرارداد، ادعای خسارت کرده و این پرونده وارد دعوای حقوقی خواهد شد.

پرونده| سازمان لیگ آگهی می‌پذیرد!

به گزارش خبرورزشی ، سازمان لیگ از اسپانسر فصل گذشته (لیگ شانزدهم) تبلیغات محیطی مبلغ 35 میلیارد تومان طلب دارد و کار طرفین به دادگاه و داوری کشیده شده است.

همه میدانند در قرارداد تبلیغات محیطی ایراننوین برای لیگهای چهاردهم و پانزدهم سازمان لیگ 69 میلیارد تومان خسارت به این شرکت داد و تسویه حساب کامل تاکنون انجام نشده است.

مهدی تاج اول اردیبهشت 1393 که در آن مقطع رئیس سازمان لیگ بود، بعد از امضای قرارداد 160 میلیارد تومانی تبلیغات محیطی با ایراننوین در جمع خبرنگاران گفت: «قرارداد قبلی تبلیغات محیطی سه ساله بود اما این قرارداد دو ساله است و تعجب نکنید که دو سال بعد، این رقم به 400 میلیارد تومان برسد. شاید در آن زمان سازمان لیگ را متهم کنند به اینکه چرا دو سال پیش با رقم بسیار کمتری قرارداد امضا کردهاید کما اینکه ما هم نباید مسئولان قبلی را متهم کنیم که چرا رقم قرارداد زیر 30 میلیارد تومان بوده است.»

50 میلیارد پول تبلیغات محیطی این فصل روی هوا

کار سازمان لیگ فوتبال ایران با اسپانسر تبلیغات محیطی لیگ برتر فصل جاری به مشکل خورده است. در شرایطی که رقابتها به پایان رسیده، اسپانسر به خاطر مشکلات مختلف از مجموع 67 میلیارد تومان مبلغ قرارداد امسال خود، تنها حدود 17 میلیارد تومان واریزی به سازمان لیگ داشته و اخیراً هم هیئترئیسه فدراسیون فوتبال به سازمان لیگ مأموریت داده از راههای قانونی اقدامات لازم برای استیفای کامل حقوق فوتبال انجام شود. این در حالی است که شرکت امینسیما کیش به عنوان اسپانسر در نامهنگاری رسمی با سازمان لیگ به خاطر پخش غیراستاندارد مسابقات از تلویزیون ادعای خسارت و کسر مبلغی از قرارداد را داشته است. البته اهالی فوتبال در جریان این درگیری هستند و یادشان میآید که به طور مثال در بازی استقلال- نفت تهران تصاویر تلویزیونی به شکلی عجیب و غیراستاندارد بود تا تابلوهای تبلیغاتی کنار زمین به تصویر کشیده نشود. در همان روز مسئولان در تابلوهای تبلیغاتی کنار زمین از مردم به خاطر پخش غیراستاندارد تصاویر بازی عذرخواهی کردند. منتها بحث اینجاست که شرکتهای طرف قرارداد اسپانسر از شرایط پخش آگهیهای خود رضایت نداشتهاند و در پرداخت پول به شرکت مورد نظر مشکلاتی به وجود آوردهاند. از همین رو شرکت امینسیما در نامهنگاری با سازمان لیگ به خاطر این موضوع و عدم اجرای برخی مفاد قرارداد ادعای خسارت داشته و تاکنون هم از تعهدات مالی خود طبق مفاد قرارداد به فوتبال سر باز زده است. نکته نگرانکننده اینجاست که با وجود نامهنگاری و مذاکرات مختلف، طرفین به هیچ نتیجهای نرسیدهاند و حالا تکلیف 50 میلیارد از پول باشگاهها مربوط به قرارداد امسال مشخص نیست و همه باید منتظر نتیجه داوری و دادگاه سازمان لیگ و اسپانسر باشند.

یک ریال هم خسارت یا تخفیف نمیدهیم

محمدصادق درودگر عضو هیئترئیسه سازمان لیگ هم در این رابطه به خبرورزشی میگوید: ما یک ریال هم از حقوق باشگاهها کم نمیکنیم و اسپانسر موظف است پول این قرارداد را به سازمان لیگ پرداخت کند و پیگیریهای این موضوع در مراجع حقوقی با دقت انجام خواهد شد. ما هیچ دلیلی برای پرداخت خسارت و کسر مبلغی از قرارداد نمیبینیم. ضمن اینکه در همان مقطع به اسپانسر اجازه دادیم از صدا و سیما اگر صلاح میداند به خاطر پخش نامناسب بازیها شکایت کند که خودشان این موضوع را پیگیری نکردند. ما انحصار تبلیغات لیگ را به این شرکت دادهایم و طبق مفاد قرارداد پولمان را میخواهیم. در شرایط کنونی هنوز نزدیک به 50 میلیارد تومان از پول قرارداد تبلیغات محیطی پرداخت نشده و با قدرت در تلاش هستیم این پول را از اسپانسر بگیریم.

دعوای 35 میلیاردی با شرکت فناپ

مدیران سازمان لیگ به صورت رسمی اعلام کردهاند از قرارداد تبلیغات محیطی لیگ برتر شانزدهم مبلغ 35 میلیارد تومان از اسپانسر سابق طلب دارند. جالب اینجاست که نه تنها تسویهحساب این قرارداد در موعد مقرر انجام نشد، بلکه طرفین وارد دعوای حقوقی شدهاند.

سعید آذری مدیرعامل ذوبآهن و عضو هیئترئیسه سازمان لیگ چند هفته قبل داستان طلب 35 میلیاردی از اسپانسر فصل قبل را تأیید کرده و گفته بود: «شرکت مذکور ٣٥میلیارد تومان از پول قرارداد فصل قبل را تاکنون پرداخت نکرده و کار به داوری کشیده شده و باشگاهها هم پولشان را میخواهند». درباره پرونده فناپ باید به این نکته اشاره داشت که وقتی قرارداد دو ساله با ایراننوین به پایان رسید لیگ برتر در هفتههای ابتدایی فصل قبل تبلیغات محیطی نداشت و در نهایت پس از چند هفته تأخیر قراردادی دو ساله (50 میلیارد برای سال اول و 65 میلیارد تومان برای سال دوم) با شرکت فناپ منعقد شد و این شرکت مجری تبلیغات محیطی لیگ شد.

فاجعه ایران نوین

درباره قرارداد تبلیغات محیطی با شرکت ایران نوین در سالهای اخیر افشاگریهای زیادی انجام شده است. همه میدانند که برای این قرارداد دوساله 160 میلیارد و 700 میلیون تومانی، سازمان لیگ در سال اول مجبور شد 23 میلیارد تومان به خاطر عدم پخش چند هفته از بازیهای لیگ و عدم اجرای مفاد قرارداد خسارت به شرکت مذکور بدهد. در شرایطی که همه انتظار داشتند این ایرادها برای سال دوم قرارداد برطرف شود تا فوتبال متحمل ضررهای چندده میلیاردی نشود اما به همان دلایلی که سال اول 23 میلیارد تخفیف داده شد، در سال دوم 46 میلیارد از مبلغ قرارداد کسر شد تا این خسارت 69 میلیاردی دو ساله جنجال زیادی در فوتبال کشور به راه بیندازد و بهترین بهانه منتقدان برای کوبیدن عملکرد اقتصادی مدیران فدراسیون باشد. جالب اینجاست که ایران نوین بخشی از تعهدات خود را با ارائه زمین و ماشین عملی کرده و یک فقره چک 2 میلیارد تومانی تا آخر فروردین باید پاس میکرد و یک چک 17 میلیارد تومانی شخصی هم توسط مدیران این شرکت به سازمان لیگ (طبق ادعای رسمی صفیا... فغانپور وکیل حقوقی فدراسیون) ارائه شده است که تاریخ آن آذرماه 97 است! به این ترتیب علاوه بر 69 میلیارد خسارت هنوز تکلیف 19 میلیارد تومان دیگر از مطالبات مشخص نشده است.

وعده 400 میلیاردی محقق نشد

مهدی تاج اول اردیبهشت 1393 بعد از امضای قرارداد با ایران نوین رسماً وعده داده بود مبلغ قرارداد تبلیغات محیطی برای دو سال آینده به 400 میلیارد تومان خواهد رسید. نکته قابل تأمل اینجاست که فوتبال ایران در پرونده ایران نوین متحمل خسارت 69 میلیاردی شد و تسویه حساب با این شرکت انجام نشده است. در شرایطی که طبق وعده تاج قرارداد بعدی باید با رقم 400 میلیارد امضا میشد این اتفاق رخ نداد و این بار فناپ با قرارداد 50 و 65 میلیاردی برای دو سال اسپانسر تبلیغاتی شد. این قرارداد هم به نتیجه نرسید و در نهایت برای لیگ برتر فصل جاری، بدون برگزاری مزایده شرکت امینسیما اسپانسر سابق پرسپولیس و استقلال انحصار تبلیغات را برعهده گرفت. رئیس کنونی فدراسیون فوتبال درباره علت تحقق پیدا نکردن وعدههایش تاکنون شفافسازی نداشته اما یک بررسی ساده هم نشان میدهد فوتبال ایران متحمل ضررهای بزرگی در قراردادهای تبلیغات محیطی شد. عدد این ابهامات هم با یک جمع ساده به دست خواهد آمد. 69 میلیارد خسارت به ایران نوین به علاوه 19 میلیارد طلب باقیمانده، 35 میلیارد تومان طلب از قرارداد سال قبل شرکت فناپ و ابهامات به وجود آمده برای تسویهحساب 50 میلیارد باقیمانده قرارداد امسال تبلیغات محیطی ما را به رقم سرسامآور 173 میلیارد تومان میرساند.

سازمان لیگ خودش مجری تبلیغات میشود

از این 173 میلیارد ابهام مالی، البته با تعیین تکلیف پرونده شرکت فناپ و امینسیما کیش (اسپانسرهای فصل قبل و فصل جاری لیگ برتر) مبلغ قابل توجهی کسر خواهد شد و همه باید منتظر باشیم و ببینیم این شرکتها چه میزان به خاطر خسارت از قراردهای خود کسر خواهند کرد. در شرایط کنونی همه امیدوار هستند که این بار هم چکهای ایران نوین برگشت نخورد. منتها تمامی این شکستهای بزرگ تجاری باعث شده مدیران فوتبال ایران به این فکر بیفتند که برای سال آینده دیگر قید عقد قرارداد با شرکتهای واسطه برای اسپانسرینگ تبلیغات محیطی را بزنند. محمدصادق درودگر عضو هیئترئیسه سازمان لیگ فوتبال در این رابطه به خبر ورزشی میگوید: «عملکرد شرکتهای واسطه برای تبلیغات در سالهای اخیر مشکلات زیادی برای سازمان لیگ، فدراسیون و باشگاهها ایجاد کرد. فوتبال به سختی توانست به پول خود برسد و حالا هم مبلغ قابل توجهی از اسپانسرها طلب داریم ولی ما تصمیم گرفتیم از سال آینده واسطهها را حذف کنیم و به صورت مستقیم سازمان لیگ خودش مجری تبلیغات محیطی باشد و درآمد حاصل شده هم مستقیم به حساب باشگاهها واریز شود تا دیگر این چالشها به وجود نیاید.

کارشناسان پاسخ میدهند

حق باشگاهها چه میشود؟

باشگاههای حاضر در لیگ برتر با کمترین میزان درآمد و بیشترین میزان هزینه چشم امیدشان به درآمد تبلیغاتی سازمان لیگ است تا کم یا زیاد به پولی برسند و بخشی از هزینههای خود را پوشش بدهند. سهم باشگاهها از این قرارداد چیز زیادی نیست. اگر تلویزیون حق پخش فوتبال را میداد و قراردادهای تبلیغاتی سازمان لیگ هم پرسودتر بود، میشد خرج لیگ برتر را از همین دو منبع تأمین کرد اما فعلاً که هیچی به هیچی... کارشناسان به ما و شما میگویند حق باشگاهها چه میشود و ایراد این قراردادها و دلیل اصلی به مشکل خوردن سازمان لیگ با کانونهای تبلیغاتی چیست؟

بهاروند: تلویزیون هم به ما ضرر میزند

حیدر بهاروند، رئیس سازمان لیگ گفت: صدا و سیما نه تنها سالهاست ریالی برای حق پخش تلویزیونی به فوتبال پرداختی ندارد، بلکه طبق گزارش، اسپانسر تبلیغات محیطی در بسیاری از مواقع تصاویر مسابقات را به شکلی غیراستاندارد پخش میکند تا آگهیهای تبلیغاتی کنار زمین کمترین نمایش ممکن را داشته باشد و همین مسئله مشکلاتی را برای اسپانسر به وجود آورده و با اعتراض شرکتها همراه بوده است. با این شرایط تمام قراردادهای تبلیغات محیطی با مشکل مواجه میشود. این مسئله حتی شرکتها را برای سرمایهگذاری در فوتبال ناامید میکند و این موضوع بزرگترین ضرر برای فوتبال کشور است.

ممبینی: سازمان لیگ بیتقصیر است

هدایت ممبینی، عضو هیئترئیسه فدراسیون فوتبال گفت: در همه جای دنیا اصلیترین درآمد فوتبال هر کشور از حق پخش تلویزیونی است و در ایران سالهاست از این حق قانونی خود محروم هستیم. بعد از آن قراردادهای تبلیغات محیطی مهمترین راه برای درآمدزایی هستند که متأسفانه در سالهای اخیر مشکلاتی در این زمینه هم به وجود آمده است. البته هیئترئیسه فدراسیون فوتبال و سازمان اقتصادی به امور حقوقی مأموریت داده بحث مطالبات از اسپانسرهای دو فصل اخیر فوتبال ایران را از طریق مراجع قانونی دنبال کنند تا حق باشگاهها استیفا شود. قبول داریم مشکلاتی وجود داشته اما در بسیاری از بحرانهای اقتصادی فدراسیون و سازمان لیگ تقصیری نداشتهاند.

آذری: باشگاهها درآمدشان را میخواهند

سعید آذری، مدیرعامل ذوبآهن گفت: باشگاهها انتظار دریافت مطالبات و تزریق پول دارند. بیپولی، باشگاهها را به آستانه نابودی کشانده است. من به عنوان عضو هیئترئیسه سازمان لیگ زیر وحشتناکترین فشارها از طرف باشگاهها هستم. آنها حق دارند و میخواهند مسئولان فوتبال پاسخگو باشند. برخی به من انگ میزنند و میگویند چون اصفهانی هستم برای دریافت مطالبات باشگاهها تلاش نمیکنم در حالی که اصلاً اینگونه نیست. باشگاهها حق دارند بخواهند درآمدشان از تبلیغات محیطی را دریافت کنند. سازمان لیگ هنوز نتوانسته ۳۵ میلیارد تومان از مطالبات سال گذشته را دریافت کند و هنوز پرونده در دادگاه است. امسال هم که اسپانسر تسویه حسابی نداشته و پول باشگاهها پرداخت نشده است.

دوانی: این قراردادها ابهام دارد

غلامحسن دوانی، حسابدار رسمی مالیاتی گفت: فوتبال نیاز جدی به تغییر در شبکه مدیریتی مالی و استانداردسازی صورتهای مالی سالانه خود دارد. بیتوجهی به همین امر البته در سالهای اخیر مشکلات را برای مدیران و فوتبال بیشتر کرد که نمونه بارز آن تعیین مالیات 145 میلیارد تومانی برای سازمان لیگ بود. اداره مالیات برای قرارداد 160 میلیاردی ایران نوین مالیاتی سنگین در نظر گرفت این در حالی است که در این قرارداد فقط 69 میلیارد تومان به عنوان خسارت به شرکت مذکور داده شد و درآمد فوتبال 160 میلیارد نبود. شما وقتی صورتهای مالی فدراسیون در سالهای اخیر را بررسی کنید میبینید در تسویه حساب قراردادهای تبلیغات محیطی همواره ابهام و شبهات زیادی وجود داشته است.

اولیایی: باشگاهها نابود میشوند

کاظم اولیایی، مدیرعامل اسبق استقلال گفت: شکستهای متوالی در قراردادهای تبلیغات محیطی نشان داد ساختار مدیریت مالی فوتبال کشور ایراد دارد. این تفکر و مدل پدرسالارانه باید از فوتبال حذف شود. وقتی باشگاهها هزینهکننده اصلی این فوتبال هستند باید خودشان مسئول درآمدشان باشند. اینطور نمیشود که بروند به باشگاه بگویند شما هزینه کنید آن وقت فدراسیون و سازمان لیگ اصلیترین قراردادها را امضا کنند و در گرفتن حقوق باشگاهها به مشکل بخورند. این میشود همین بلبشویی که در سالهای اخیر در قراردادهای تبلیغات محیطی دیدهایم. با ادامه این روند باز هم ابهامات و فاجعهها بیشتر خواهد شد و باشگاهها به مرز نابودی میرسند.

وب‌گردی و دیدنی‌های ورزش

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرسنجی

بهترین تیم هفته ۲۴؟

پربازدید امروز

آخرین خبرها

منهای ورزش

بازرگانی