ببینید| گزارش مسابقه مردان توسط یک زن در تلویزیون/ نگاه صدا و سیما تغییر کرد؟
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

سمانه نائبی حالا همان فردی است که به‌تازگی در تلویزیون هم فرصت به دست آورده چنددقیقه‌ای بازی بسکتبال را گزارش کند؛ البته اگر بشود اسمش را گزارش‌ کردن گذاشت.

وقتی صحبت از گزارشگران تلویزیون می‌شود، نسل جدید، ناخودآگاه به یاد عادل فردوسی‌پور می‌افتند که چند وقتی می‌شود اسیر بی‌مهری‌های صداوسیما شده است. یا ممکن است یادی از مزدک میرزایی کنند که او هم چندوقتی است چمدان را بسته و مهاجرت را به ماندن در ایران ترجیح داده است. البته که گاف‌ها و سوتی‌های تمام‌نشدنی جواد خیابانی و علیرضا علیفر هم دیگر نکاتی است که بعد از شنیدن نام گزارشگران تلویزیونی در حوزه ورزش ذهن را درگیر می‌کند.

بااین‌حال پرسشی که چندین سال است مطرح می‌شود و پاسخی برایش پیدا نشده این است که جایگاه گزارشگران زن در تلویزیون چه می‌شود؟ زنان به‌واسطه نگاه عجیب تعدادی از سیاسیون ایرانی مبنی بر فعالیت‌های اجتماعی این قشر، غالبا در حاشیه بوده‌اند و کمتر فرصت برابری در زمینه‌های این‌چنینی به دست آورده‌اند.

با توجه به همین نگاه بحث‌برانگیز، شاید خوش‌خیالی باشد که برای نسل جدید گزارشگران زن که علاقه‌مند به گزارش رویدادهای ورزشی هستند، آینده‌ای کوتاه‌مدت را بشود متصور بود. بااین‌حال گهگاه هم یکی دو اتفاق امیدوارکننده در این زمینه رخ می‌دهد که مشخص نیست از دست مسئولان تلویزیون «در رفته»‌ یا اینکه واقعا نگاه آنها به مقوله گزارشگری زنان در تلویزیون تغییر کرده است.

تازه‌ترین این رخدادها مربوط به پخش مسابقه فینال بسکتبال تهران در شبکه امید است که در این بازی از یک گزارشگر زن، البته با اعمال محدودیت‌های بی‌شمار، استفاده شد.

حال باید نسبت به این مورد امیدوار بود یا آن را پای یکی از اتفاقات لحظه‌ای گذاشت که در تلویزیون رخ داده است؟

قبل از پرداختن به پاسخ دقیق‌تر این سؤال شاید بد نباشد که پیشینه اندک گزارشگری زنان در صداوسیما خیلی مختصر مرور شود. واقعیت این است که گزارش رویدادهای ورزشی بنا به دلایل عجیبی به زنان سپرده نمی‌شود. آیا شنیدن صدای زنانی که مشغول یک گزارش ورزشی هستند، ایراد دارد؟ شاید دلیلش را کسی نپرسیده و همچنان طبق یک سنت و نگاه غلط که احتمالا می‌گوید کار زن‌ها گزارشگری رویدادهای ورزشی نیست، به‌طورجدی به این مقوله پرداخته نشده است.

اگرچه در یکی، دو دهه اخیر فقط به‌صورت موردی می‌شد صدای گزارش‌ زنان را شنید، در چندسال اخیر و با گسترش شبکه‌های اجتماعی، این پدیده رو به افزایش است و بعضا استعدادهای مهمی در این مسیر کشف شده است.

بااین‌حال، ایراد این داستان اینجاست که تابه‌حال غالب گزارش‌هایی که از سوی زنان برای رشته‌های ورزشی صورت گرفته، مربوط به رادیو و شبکه‌های اجتماعی است.

آنهایی هم که به تلویزیون کشیده شده، یکی، دو بند سفت‌وسخت داشته که مهم‌ترین آنها این بوده که گزارشگر زن باید دیداری را گزارش کند که زنان مشغول رقابت باشند! حال گزارش رشته‌های انفرادی در این زمینه از یک ‌سو و پخش محدود رقابت‌های فوتسال زنان از سوی دیگر، اندک‌فرصتی را در این زمینه به وجود آورده است.

با وجود این، مورد اصلی اینجاست که چرا یک گزارشگر زن نباید رقابت‌های ورزشی مردان را گزارش کند؟ احتمالا پاسخش در همان موارد خاص نهفته باشد ولی هرچه هست، با پذیرش این مورد که زنان نیمی از افراد جامعه را تشکیل می‌دهند و باید فرصت‌های برابر داشته باشند، در تضاد است.

البته همان‌طورکه عنوان شد، گزارشگری زنان در دهه‌های گذشته صورت گرفته و ظاهرا برای اولین بار در سال ۸۳ بوده که «زهره‌سادات هاشمی» فرصت می‌کند برای رادیو، نیمه دوم بازی تیم‌های فوتبال استقلال و صباباتری را گزارش کند. آن اتفاق از آن جهت اهمیت داشت که آن روزها، گزارش فوتبال توسط یک گزارشگر خانم چندان مرسوم نبود.

به‌هرروی، پرونده آن گزارش در رادیو همان‌جا بسته شده و دیگر فوتبال مردان از سوی گزارشگران زن در رادیو پخش نشده است یا اگر هم شده، بازتابی در رسانه‌های آن زمان نداشته است.

با وجود آنکه قریب به دو دهه پیش یک رقابت فوتبال از رادیو با صدای گزارشگر زن پخش شده، به نظر نمی‌رسد این روزها قرار باشد چنین اتفاقی تکرار شود؛ چون به‌ظاهر همچنان گزارش بازی‌های فوتبال مردان برای زنان در رادیو ممنوع است.

اتفاق جالبی که می‌رفت در آبان ۱۳۹۸ در رادیو رخ دهد، مانور روی گزارشگری نجمه جعفری برای یکی از بازی‌های لیگ قهرمانان اروپا بود؛ آن زمان مسئولان رادیو وعده داده بودند که قرار است بازی دو تیم آژاکس و چلسی با صدای گزارشگر خانم پخش شود ولی در کمال تعجب، آن بازی کلا از رادیو پخش نشد!

بااین‌حال به غیر از فوتبال، نیمچه اتفاق دیگری رخ داد که این بار نه در رادیو بلکه مربوط به تلویزیون بود؛ طبیعتا نه در تلویزیون سراسری بلکه تلویزیون استانی گیلان. مائده علاقه‌مند، گزارشگر رادیو که برای پوشش رقابت‌های کبدی اعزام شد، شش بازی را به‌صورت تلویزیونی برای شبکه استانی گزارش کرد تا نامش در این مسیر به ثبت برسد.

در کنار این یکی، دو مورد، همان‌طورکه پیش‌تر عنوان شد، کار گزارشگری زنان به فضای مجازی هم کشیده شد که چندان رسمی نبود. در یکی از معدود اتفاقات رسمی در فضای مجازی، فدراسیون بسکتبال پخش زنده اینترنتی را در دستور کار قرار داد که آنجا برای چند بازی سمانه نائبی، در کنار گزارشگر مرد مسابقه حضور داشت و گه‌گاهی فرصت گزارش‌کردن به دست می‌آورد.

سمانه نائبی حالا همان فردی است که به‌تازگی در تلویزیون هم فرصت به دست آورده چنددقیقه‌ای بازی بسکتبال را گزارش کند؛ البته اگر بشود اسمش را گزارش‌ کردن گذاشت.

ماجرای تازه مربوط به اتفاقی است که در شبکه نه‌ چندان پرمخاطب امید رخ داده و سمانه نائبی در کنار گزارشگر مرد این بازی، در لحظاتی از بازی تیم‌های شکلی و عقاب، در فینال رقابت‌های قهرمانی تهران، فرصت به دست آورد تا آمار بازی را ارائه کند.

گزارش مشترک گزارشگران زن و مرد در پخش زنده دیدار بسکتبال را در ویدیوی زیر ببینید

البته که از لحن او مشخص بود به گزارشگری در بسکتبال مسلط است ولی محدودیت‌های درنظرگرفته ‌شده برای او از سوی تلویزیون، وادارش کرده بود فقط به ارائه آمار بازی بپردازد.

نکته عجیب اینکه زمانی که فرصت به او می‌رسید تا آمار این دیدار را عنوان کند، اسمش روی صفحه به نمایش گذاشته و تأکید می‌شد که او گزارشگر آمار بازی است!

حالا به خاطر همین موارد است که ابتدای مطلب این پرسش مطرح شد که مشخص نیست آیا مسئولان تلویزیون نگاهشان در این زمینه تغییر کرده یا خیر.

به‌هرروی زنان علاقه‌مند به گزارشگری امیدوارند پاسخ به این سؤال مثبت باشد و همین مورد همین‌قدر جزئی و کوچک بتواند زمینه‌ساز ورود بیشتر آنها به تلویزیون و پرداختن به حرفه مورد علاقه‌شان شوند. هرچند بسیاری می‌دانند این کار هم مثل برخی دیگر از موارد اجتماعی در ایران که یک پایش زنان حضور دارند، به این سادگی‌ها عملی نخواهد شد و زمان‌بر است ولی همین احساس که نگاه تلویزیون به این زمینه تغییر اندکی کرده باشد، می‌تواند برایشان دلخوشی به همراه بیاورد.

البته که اگر این مورد هم تبدیل به یکی از موارد نادری نشود که هر چندسال یک‌بار در تلویزیون اتفاق می‌افتد!

وب‌گردی و دیدنی‌های ورزش

برچسب‌ها

نظرات

  • منتشرشده: ۲۱
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۰
  • آرش ۰۹:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    خدا کنه این مسئولین جنسیت زده ما آگاه بشن یکم. افغانستان هیچ خیری نمیبینه از طالبان، امیدوارم ما درس بگیریم
  • محمدرضا حبیبی ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    و البته استاد شعر پیمان یوسفی از قلم افتاد نشون به اون نشون
  • حمزه ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    به نظر با استعداد میومد فکر کنم بتونه بسکتبال و با هیجان(مثل عادل در فوتبال)گزارش کنه.
  • استقلال کبیر ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    کار خوب و فرهنگی بود گزارشگر نبود آمار میخوند
  • آرمین شکوری ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    سلام متاسفانه دستورات دین در این مملکت اجرا نمیشه ببنید حال روز مملکت رو بخاطر گناه هایی که میکنید و اصرار بر تکرار گناه و عادی انگاری گناه روز قیامت معلوم نیست چی باید جواب بدید خدا بدردتون برسه
  • مهدی ۱۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    خیلی عالی بودامیدوارم که ادامه داشته باشه
  • سلام ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    از این نمد کلاهی در نمیاد ..... هروقت روسری روی سره نقاشی خانمه روی جلد چای شهرزاد رو که در تبلیغات بازرگانی صدا وسیما پخش میشه روبرداشتند و لگوی اصلی چای مربوطه را که تازه نقاشی هم هست رو بدون ساتسور نشون دادن بعد شاید گفت داره یه اتفاقات مثبتی در این رسانه میلی اتفاق می افته
    • یا حسین ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
      اتفاق مثبت به نظر شما اینه یعنی اگر روسری نباشه تمام مشکلات حل میشه. آخه چه قدر سطحی نگر و هیجانی هستید شماها
  • فاطمه ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    تو این همه اخبار واقعا این یه خبر لبخند رو رو لبام نشوند خدا کنه که سواستفاده نشه و خانها باوقار و آقایان با جنبه این راه رو ادامه دهند و به ابتذال کشیده نشده تورو خدا این شادی رو از ما نگیرید خانمها از قابلیت های زنانه تان در این مسیر استفاده نکنید و بگذارید ما از پاک بودن موقعیت های اجتماعی برای زنان درمملکتمون لذت ببریم
  • کارن ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    من خدایش اولشو ک گوش کردم زدم رفت حداقل یه نفر باتجربه ترو می‌آوردند.
  • روح ا... ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    عالی بود ،زنارم راه بدید مگه فرقی بین زن و مرد هست
  • علی ۱۵:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    من ندیدم زیاد خانومی که علاقه مند به گزارشگری باشه ولی در کل ورزش بانوان رو زن گزارش کنه بهتره تا ورزش آقایون ، الان که خیلی از گوینده ها و مجری های اخبار و برنامه های صدا و سیما زن هستن، تو شهر ما مشهد هم که بیشتر آکهی های استخدامی مال زنان هست! درحالیکه وظیفه تامین مخارج زندگی طبق قانون با مرده تو ایران! بعدشم میگن ایران مردسالاره!!! والا ما که زیاد مردسالاری ندیدیم
  • ارسلان اس اسی ۱۵:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    پیمان یوسفی که سرامد گزارشگرها هستند را نام نبردید .استاد یوسفی خخخ با گزارشش خوابمون میبره.. صدای گرمه خیابانی را هیچکدوم ندارن ،
  • دیوانه جنگ ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    یه خورده بیشترکارکنه گزارش گرخوبی میشه، انشاالله
  • حسین ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    عالی بود واقعا باید ادامه داشته باشد انشالله
  • احمد ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    شرم از خدا واولیایش خوب چیزیست چرا باید هوس کرد که گزارش گر ورزش مردا زن باشد
  • Omid ۲۲:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    aghayeh Khamenyee bayad dastour dahad ke hameye inha kam kam azad shavad, khanoumha ham azad shavand, bekhoda hich etefagey nemioftad, har chee baste bashad badtar hast, hamintour dahaneh yeksery dar kharej ham baste mishavad, va negah mikonand ke dar iran vaghean democracy hast, , mesleh Tyrkyeh konid har kasy delash khast rousary sar konad har kasy ham nakhast nakonad, inghadr be mardom zoure bikhody nadahid
  • مجید ۲۳:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۴
    من خودم حزب اللهی ام چه اشکالی داره؟
  • حسن ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
    یعنی برای پیشرفت کشور باید هر کاری مردها میکنند زنها هم انجام بدهند؟ اینجوری که زنها تبدیل می شوند به مردان اجتماع نویسنده یجوری هم با آب و تاب در این مورد حرف میزنم که انگار مثلا چه کار بزرگی نصیب زنان شده بانوان این مملکت کارهای عظیم تری انجام داده اند
  • Omid rhmani ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
    احسنت چقدر به روز شدیم .
  • کامی ۱۴:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
    خب چرا این مدلی حرف میزد

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

پربازدید امروز

آخرین خبرها

منهای ورزش

بازرگانی